ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Παράτυπες Κρατήσεις Σε 370.000 ΣυνταξιούχουςΣε παράτυπες κρατήσεις υπόκεινται από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα περίπου 370.000 συνταξιούχοι.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη των Ταμείων, επισημαίνοντας πως οι παρατυπίες 
αυτές οφείλονται στο ότι οι μειώσεις που υπέστησαν οι εν λόγω συντάξεις με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από τα μέσα του 2016, τις οδήγησαν σε επίπεδο κάτω από εκείνο που ήταν το 2011-2012, πριν εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις βάσει του τότε επιπέδου τους.

Ωστόσο οι συντάξεις αυτές συνεχίζονται να καταβάλλονται -και μετά τα μέσα του 2016- μειωμένες βάσει όσων προέκυπταν από τις παρεμβάσεις του 2011-2012 , αν και δεν θα έπρεπε, δεδομένου ότι δεν βρίσκονται πλέον στο επίπεδο που ήταν το 2011-2012 οπότε και ίσχυσαν οι περικοπές.

Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ καταβληθεισών (με τις παράτυπες κρατήσεις) και καταβλητέων συντάξεων (χωρίς παράτυπες κρατήσεις) γεννά δικαίωμα αναδρομικής επιστροφής των ποσών που παράτυπα παρακρατούνται εδώ και είκοσι και πλέον μήνες (Ιούνιος 2016 – Μάρτιος 2018).

Την επιστροφή των παράτυπα παρακρατηθέντων ποσών μπορούν να αιτηθούν άμεσα στα Ταμεία τους οι συνταξιούχοι, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή του σχετικού δικαιώματός τους (εφόσον θεμελιωθεί κατά περίπτωση).

Η καταβολή, βέβαια, των αναδρομικών αυτών είναι θέμα οικονομικών αντοχών του ασφαλιστικού, αλλά και πολιτικής βούλησης.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος έπαιρνε επικουρική σύνταξη το 2011 ύψους 330 ευρώ.

Βάσει της εισφορά αλληλεγγύης 3% που επιβλήθηκε στη σύνταξη του την ίδια χρονιά, το επίπεδο της έπεσε στα 320 ευρώ, λόγω της εν λόγω κράτησης των 10 ευρώ (330 ευρώ – 3% x 330 ευρώ).

Ωστόσο, μετά τον επανϋπολογισμό της τον Ιούνιο του 2016, έστω ότι η σύνταξη αυτή έπεσε στα 290 ευρώ (τυχαίο παράδειγμα). Η κράτηση των 10 ευρώ συνεχίστηκε και μετά τον επανϋπολογισμό της σύνταξης αυτής, αν και έπεσε κάτω από το επίπεδο που προβλεπόταν η μείωση του 3%.

Συνεπώς η κράτηση αυτή είναι παράτυπη εδώ και 20 μήνες και θα πρέπει να επιστραφεί στον συνταξιούχο του.

Άρα ο συνταξιούχος δικαιούται να λάβει αναδρομικά το ποσό των 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρεις είναι οι συντάξεις στις οποίες "τρέχουν’" παράτυπες κρατήσεις από τον Ιούνιο του 2016 έως και σήμερα:

1) Περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ το 2011) κυρίως των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ.

Υπέστησαν κλιμακωτές περικοπές 3% έως 10% βάσει του νόμου 3986/2011 λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Ωστόσο, λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου (3986/ 2016), το επίπεδο των επικουρικών συντάξεων έπεσε σε επίπεδο τέτοιο που είτε δεν έπρεπε να επιβάλλονται πλέον αυτές οι εισφορές, είτε να είναι χαμηλότερες. Αντ΄ αυτού, συνεχίζονται έως σήμερα.

2) Κοντά στις 150.000 κύριες συντάξεις του Δημοσίου (άνω των 1.000 ευρώ, αθροιζόμενες με τις επικουρικές το 2012).

Οι κύριες συντάξεις αυτές υπέστησαν περικοπές βάσει του νόμου 4093/2012 από 5% έως 20% κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του αθροίσματός τους με τις επικουρικές.

Ο επανϋπολογισμός των επικουρικών συντάξεων βάσει νόμου Κατρούγκαλου έριξε, από τον Ιούνιο του 2016, όχι μόνο το επίπεδο των επικουρικών, αλλά προφανώς και το άθροισμα κύριων – επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο οι περικοπές στις κύριες συντάξεις -βάσει του νόμου του 2012-συνέχισαν να ισχύουν παρατύπως και μετά τον Ιούνιο του 2016. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε είτε να είναι μικρότερες, είτε να εξαφανισθούν. Αντίθετα, οι περικοπές συνεχίζονται έως σήμερα.

3) Γύρω στις 20.000 συντάξεις αποστράτων. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ταχθεί από 8/2/2017 υπέρ της επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης που επεβλήθη το 2011 στις κύριες συντάξεις των αποστράτων.


http://www.ksipnistere.com
loading...


ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..

loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή υπάρχουν καθημερινά και αρκετοί επισκέπτες του ιστολογίου οι οποίοι είναι ανήλικοι.

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν παραπέμπουν σε οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε την αντίστοιχη πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μικρή καθυστέρηση και αφού τα ελέγξει κάποιος
από τη διαχείριση, όχι για λογοκρισία αλλά για έλεγχο για μη αναφορά
σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα
ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ ανάγκη
τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Item Reviewed: Παράτυπες Κρατήσεις Σε 370.000 Συνταξιούχους Description: Rating: 5 Reviewed By: Onlyfreegr [ADMIN1]
Scroll to Top